Trnava má na rok 2013 prebytkový rozpočet, poplatky a dane nezvyšuje

11.12.2012 Trnava

Trnava 11. decembra (TASR) – Trnava pripravila na rok 2013 prebytkový rozpočet.

Počíta s celkovými príjmami 42,161 milióna eur a výdavkami na úrovni zhruba 41,940 milióna eur. Celkovo bude mesto hospodáriť s finančným objemom o 8 miliónov eur nižším, ako tomu bolo v tomto roku. Do rozpočtu zakomponovalo aj požiadavky vyplývajúce z memoranda medzi vládou SR a Združením miest a obcí Slovenska na 10-percentné zníženie cien tovarov a služieb a 5-percentné zníženie miezd zamestnancov.

"Napriek zníženému objemu financií sa v budúcom roku púšťame do veľkých investičných akcií," upozornil dnes pri prerokúvaní rozpočtu v mestskom zastupiteľstve primátor Vladimír Butko. Ide predovšetkým o začatie rekonštrukcie pešej zóny za 1,5 milióna eur, pokračovanie budovania priemyselného parku, revitalizáciu rekreačnej zóny Kamenný mlyn, rekonštrukcie základných a materských škôl a ďalšie. Mesto popri tom na nasledujúcich 12 mesiacov nezvyšuje poplatky a miestne dane a neberie si žiadny úver z bankového domu. "Budeme mať aj naďalej za čo svietiť a kosiť," dodal primátor.

Bežný rozpočet mesta je prebytkový vo výške 4 milióny eur a kapitálový rozpočet je schodkový v hodnote 3 milióny eur, pričom schodok kapitálového rozpočtu bude vyrovnaný z prebytku bežného rozpočtu, z rezervného fondu a z účelovej finančnej rezervy na rekultiváciu skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste.

Výdavky mesta Trnava v roku 2013 sú rozpočtované v 21 programoch. V bežných výdavkoch sú plánované všetky aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a v kapitálových výdavkoch sú zahrnuté investičné akcie pokračujúce z roku 2012 a tiež nové projekty, ktoré budú zlepšovať život občanov. Takmer 80 percent kapitálových výdavkov rozpočtu sa bude realizovať v programe doprava a odpadové hospodárstvo. V odpadovom hospodárstve je nosnou rekultivácia skládky komunálneho odpadu Boleráz a rekultivácia skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. V programe životné prostredie bude pokračovať realizácia Univerzitného parčíka druhou etapou, začne sa budovanie parku na Beethovenovej ulici.
 

Vyberte región